map

Τυχαίες φωτογραφίες

book

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ
«ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ»

Η έξοδος των Ελλήνων της Καππαδοκίας πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1924, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης περί ανταλλαγής πληθυσμών. Τα λιμάνια της Ελλάδος υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες. Η Θεσσαλονίκη , ο Πειραιάς , ο Βόλος και η Ηγουμενίτσα ήταν οι πόλεις υποδοχής για τους πρόσφυγες Καππαδόκες. Στην αρχή έμειναν σε αντίσκηνα ώσπου να βρουν το χώρο της οριστικής εγκατάστασή τους.

Κάτοικοι από τα χωριά της Καππαδοκίας , Δίλα , Μιστί και Καρβάλη εγκαταστάθηκαν στο νομό Έβρου και στα χωριά Ιάνα, Αισύμη και Άβαντα. Ευχαριστημένοι οι Καππαδόκες από τα νέα τους χωριά , άρχισαν να προσαρμόζονται και να επιβιώνουν.
Με το πέρασμα των δεκαετιών, αφομοιώθηκαν με τον ντόπιο πληθυσμό , δημιουργήθηκαν και αισθάνθηκαν την ανάγκη να αναδείξουν τον πολιτισμό τους.
Το 1978 ιδρύεται ο σύλλογος ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ Ν. Έβρου  «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ», με έδρα την Αλεξανδρούπολη και με σκοπό τη συνένωση των Καππαδοκών οι οποίοι βρίσκονται στην πόλη όπου εδρεύει ο σύλλογος , στην Ελλάδα, αλλά και σ’ όλο τον κόσμο.
Οι αρχικοί του σκοποί είναι :α) η συλλογή, διαφύλαξη και προβολή του Ιστορικού και Λαογραφικού υλικού των Καππαδοκών, β) η προβολή και μετάδοση των πλουσιοτάτων σε θρησκευτικότητα και πατριωτισμό ηθών και εθίμων των κατοίκων όλων των περιοχών της Καππαδοκίας καθώς και η αναβίωσή τους , γ) η καλλιέργεια του πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης, καθώς και η δημιουργία φιλικών δεσμών μεταξύ των απανταχού Καππαδοκών, δ) η συνεργασία με συλλόγους για την επιτυχία των κοινών σκοπών, ε) η προβολή και διάδοση των παραδόσεων των αξιών του Ελληνικού πολιτισμού, του Ορθοδόξου Χριστιανισμού και γενικά των Ελληνοχριστιανικών πεπραγμένων της Καππαδοκίας, στ) η διοργάνωση εκδρομών γενικά και ειδικότερα στις αλησμόνητες πατρίδες της Καππαδοκίας, διαλέξεων και άλλων εκδηλώσεων για ψυχαγωγία και πνευματική ανύψωση των μελών, ζ) η παροχή υποτροφιών για σπουδές σ’ όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης καθώς και η βράβευση μαθητών ή σπουδαστών Καππαδοκών για την επίδοσή τους ή την προσφορά τους στην επιτυχία των βασικών σκοπών του συλλόγου και η) η οικονομική ενίσχυση αναξιοπαθούντων συνανθρώπων.

Για την επίτευξη του πρώτου σκοπού του ξεκίνησε η ανέγερση της «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ» η οποία αποτελεί την έδρα του συλλόγου και ταυτόχρονα λειτουργεί ως πνευματικό κέντρο με την δημιουργία ειδικών χώρων και συγκεκριμένα αίθουσας διαλέξεων, βιβλιοθήκης - αναγνωστήριου, αίθουσας χορού, γραφείων κλπ.
Πέρα όμως της αποπεράτωσης της « ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ» στόχος και σκοπός όλων των Καππαδοκών της Αλεξανδρούπολης είναι να μπορέσουν κάποια στιγμή να χτίσουν ένα χωριό πανομοιότυπο με αυτό στην Καππαδοκία το οποίο θα γίνει κέντρο συνάντησης όλων των Μιστιωτών -Τσαρικλιωτών- Τσετελκιωτών-Διλιανών- Καππαδοκών Ελλάδος.

Ημέρα εορτασμού ο Σύλλογος έχει την 30η Ιανουαρίου, ημέρα γιορτής των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή τελείται αρτοκλασία και γίνεται η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου. Ανήκει στην Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.), δίνει το παρόν του στις εκδηλώσεις εθνικής μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων, και στο καθιερωμένο αντάμωμα Μιστιωτών - Τσαρικλιωτών- Τσετελκιωτών-Διλιανών- Καππαδοκών Ελλάδος.